Arı sütünün kullanımı çok eskilere hatta Antik Yunan dönemine dayanmakla beraber, bazı tanrıların ölümsüzlük içeceğinin içerisinde bulunduğundan bahsedilmektedir. O dönemde zenginlik göstergelerinden biri olarak arı sütü, propolis, polen gibi arı ürünlerinin karıştırılarak tüketildiği bilinmektedir. Bu nedenle arı sütü altın değerindedir.
Arı sütü ilkbahar yaz ayarlarında kovanlardan toplanır. Bu sürede kraliçe arı kovandan ayrılır ve ardında yumurta ve larva bırakır. Yeni kraliçe arının gelişimi için işçi arılar, bu petekleri çiçeklerden topladıkları polen ve nektarın bir karışımı olan arı sütü ile doldurur. Bu işlem kovan içerisinde 1 2 ay tekrarlanır.
Arı sütü nedir sorusuna form olarak beyaz renkli, sıvı ve jel bir halde olan üründür. Bu sebeple genelde kremaya benzetilmektedir. Üretimi oldukça zahmetlidir ve kraliçe arının tek besin kaynağıdır. Arı sütü aynı zamanda laboratuvar ortamında kopyalanmadığından ve sadece elle bir kovandan en fazla 20 gram çıkacak şekilde küçük miktarlarda hasat edilebileceğinden oldukça maliyetli ve tamamen doğaldır.
Arı Sütünün genellikle saf halde tüketilmesi önerilmek ile beraber, balın içine karıştırılıp macun kıvamında tüketilmesi de oldukça yaygındır. Özellikle çocuklarda bu bal ile karıştırılıp elde edilen macun süt ile karıştırılıp tüketilmeye uygundur. Fakat arı sütünün içeriği oldukça yoğun olduğundan günde 1 gramı geçmeyecek şekilde, sabah akşam tahta veya plastik bir kaşıkla alınarak en az 2 dakika dil altında tutularak tüketilmesi önerilmektedir. Arı sütü aynı zamanda aç karna tüketilmeli ve tüketimden sonra yaklaşık 10 dakika başka bir şey yenip içilmemelidir.
Arı sütü, o şekilde ya da karıştırılmış bir şekilde düzenli olarak sabah ve akşam aç karnına tüketilmelidir. Tüketim ardından 15-20 dakika boyunca sıcak bir besin tüketilmemelidir.
Dört yaş ve üzerindeki çocukların yetişkinler gibi arı sütü tüketmelerinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat dozlarına ve kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Tadı çocukların hoşuna gitmediği takdirde, arı sütü balla karıştırılmış süte eklenerek tüketilebilir.
Dikkat edilmesi gereken nokta ise 1 yaşını altındaki bebeklerin arı sütünü kesinlikle kullanmaması gerekmesidir. Arı sütü özellikle bebekler için çok tehlikelidir.
Arı sütü muhafazası çok önemli ve oldukça hassas bir besindir. Bu nedenle muhafazasına dikkat edilerek, ısıya maruz bırakmadan, buzdolabında ortalama 5 – 6 derecelik bir sıcaklıkta 2-3 ay saklanabilmektedir.
Arı sütünün muhafazası önemli olduğundan, eğer elinizde fazla arı sütü varsa, onları buzlukta dondurarak muhafaza edebilirsiniz.
Arı sütü koloni yaşamın en temel kaynağı olduğundan faydaları çok fazladır. İçerisinde bulunan organik bileşenler, doğadaki en güçlü bileşenler arasındadır.
Arı sütü direkt olarak cilde sürülerek kullanılmak ile beraber, diğer arı ürünleri ile karıştırılarak maske şeklinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca normal tüketim yolu olarak ağız yolu ile de tüketilebilmektedir. Arı sütünün içerdiği B vitaminleri, flavonoidler, nükleik asit, dekanoik asit ve kolojen gibi besinler ve bileşenler sayesinde cilde sağlayabileceği etkiler oldukça değerlidir.
Faydaları:
Apiterapi olarak geçen çeşitli arı ürünlerinin ve özellikle arı sütü ve arı poleninin birleşimi olarak yapılan koruyucu tedavi yöntemi, sadece enerjinizi yenilemekle kalmaz, vücudunuzdaki iltihapları temizler, kuru öksürükleri giderir, vücut direncini yükseltir ve astım, bronşit hastalığının etkisini hafifletir.
Üretilmesinin ardından kovanlardan alınan süt alma işlemi, en az bir ay boyunca sürmektedir. Doğal yollardan üretilen bu baldan kovanda yalnızca 20 – 25 gram bulunmaktadır. Belli bir gramaj arı sütü elde etmek ve bu minik gramajları elde etmek uzun zaman alacağından arı sütü en pahalı sütlerden biridir. Kilosu 7 bin TL olan arı sütü, küçük gramlar halinde satılmakta ve Bitlis Organik Ürünlerde 10 gramı sadece 70 TL’dir.
Sitemizden Bitlis’in Organik Karakovan Balını rahatlıkla sipariş edebilirsiniz! Sipariş için TIKLAYINIZ!
Bitlis’in Diğer Tüm Bal Çeşitlerini Web Mağazamızda bulabilirsiniz. İncelemek için TIKLAYINIZ.