Şeker hastalığı için vücudun sigortası olan, Çaşur olarak da bilinen Çaşır bitkisi, genellikle Erzurum gibi doğu illerinde, yaz aylarının başında yetişen bir bitkidir. Fazla beklediğinde kararan ve şeker hastalığına, damar sağlığına ve nice yararları olan bitkinin salamurası yapılarak çeşit çeşit yemek yapılabilmektedir. Ayrıca oldukça bilinen otlu peynir içinde de bulunur. Et ve süt verimini arttırması için, Siirt gibi bazı ilerde ise bitki kurutularak hayvan yemi olarak kullanılmaktadır.
Çağ bitkisi, çaşır otu olarak da bilinmektedir. Kırmızı etten daha gazla tüketilmesiyle ünlü Anadolu bölgesinde yaygın olarak tüketilmektedir. Çağ otu yararlarından dolayı adete ilaç olarak nitelendirilmektedir.
Jağ, özellikle Doğu Anadolu Bölgesinin dağlık yerlerinde kendiliğinden yetişen, her yıl kısa süre bulunabilen bir bitkidir. Salamura yaparak saklanır. Aynı şekilde turşusu ve kızartması da yapılabilmektedir.
Salamura, tanım gereği, peynir, turşu, asma yaprağı vb. yiyeceklerin bozulmaması için içinde tutuldukları tuzlu sudur.
Salamura yapmak istenilen bitkiler haşlandıktan sonra soğuması beklenir. Ardından kat kat tuzlanır. Yaklaşık 12 saat bekletildikten sonra turşu suyunu andıran suyu hazırlayıp kaplara yerleştirilir. Elde edilen kaplar buzdolabında yada oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir.
Jağ-Çağ-Çaşır Nasıl Tüketilir?
Jağ otu, en yaygın olarak dağlardan toplanılarak ayıklanır ve ardından salamura yapılarak tüketilir.
Ayrıca yemek olarak da tüketilebilir. Jağ’ı yemek olarak tüketmek için ilk olarak tavada bir su bardağı yağ kızdırılır. Jağ daha önceden hazırlanmış yumurtalı harca bandırılarak kızgın tavaya düzgün bir şekilde yerleştirilir. Her iki tarafı da kızardığında servis tabağına alınarak sıcak servis edilir.
Jağ turşu olarak da tüketilebilir. Jağ turşusu yapabilmek için otlar güzelce temizlenerek saplarından ayrılır ve parmak boyutunda doğranır. Kaynamış suyun içine tadı güzel olsun diye yoğurt yada ayran eklenerek, ot haşlanır. Daha sonra yıkanarak kaba yerleştirilir. Tuzlu ilave edilerek turşu yapılır.
Doğurganlık arttırması ile bilinen Çağ otu, bir çok farklı çeşitte kullanılabilmektedir. Kızgın tavaya yağ dökerek pişirilerek ve ardından üzerine birkaç yumurta kırılarak unla karıştırılarak, sonrasında da kaplara yerleştirilerek Salamurası yapılabilmektedir.
Otun köklerinden çay yapılarak da tüketilebilmek ile beraber macun da yapılabilmektedir. Cağ macunu, otu kurutarak ve sonrasında toz haline getirilerek yapılır. Toz haline getirilen çağ bal ile karıştırılarak kullanılır.
Tamamen doğal olduğundan ve 2000 rakımlık yerlerde insan eli değmeden yetişen bu bitkiler birçok vitamin ve mineral içermektedir ve besin değeri oldukça yüksektir. Bu bitkiler genel olarak yoğun karbonhidrat ve protein içerir. Ardından değeri oldukça yüksek olan Niasin, B2 Vitamini, A ve C vitamini içermektedir. Bunların yanında Potasyum, Kalsiyum, Magnezyum ve Demir oranının da yüksek olması, bu bitkilerin çok yararlı olduğunu göstermektedir.
Faydaları oldukça çok olan bu üç değerli sebzenin içerisinde bulunan Salamuranın 5 kilosu 215 Türk Lirasıdır.
Bu otlar çoğunlukla Doğu Anadolu illeri olan Muş, Erzurum, Siirt, Bitlis gibi illerde yetişmekle beraber çevre illerde de bulunmaktadır.
Sitemizden Bitlis’in Organik Jağ-Çağ-Çaşır’ını rahatlıkla sipariş edebilirsiniz! Sipariş için TIKLAYINIZ!
Bitlis’in Diğer TümÇeşitlerini Web Mağazamızda bulabilirsiniz. İncelemek için TIKLAYINIZ.