Bugün Bitlisin gözbebeklerinden biri olan Bitlis Kütük Balı inceleyeceğiz. Tamamen Organik Kütük ballarına sitemizden ulaşabilir, gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz. Şimdi Kütük balını tanıyalım.
Kütük Balı, kovana hiç müdahele olmadığından hatta kovanının dahi suni değil ağaç kütüğünden olmasından dolayı petek ballarının en doğal hallerinden biridir. Karakovan Balı gibi Kütük Balı da karakovandır ve tamamen şekersizdir. Mumu arılar tarafından yapılmakta olup, tamamen doğaldır. Mum dokusu doğal olduğundan bal, peteği ile birlikte yenir ve bal, çiçek balıdır.
Kütük balı, ağaç kütüğünde üretildiğinden ve bundan dolayı arıların herhangi bir çerçeve ya da çıta kısıtlaması olmadığından düzgün bir şekle sahip değildir. Böylelikle bal blokları daha kalın olabilmektedir. Bal bloklarının daha kalın olması ağza gelen petek miktarının az olması anlamına gelmektedir. Bal blokları kalın olmasına rağmen oldukça kırılgan bir yapıya sahiptir. Ayrıca ağaç kütüğünde yetişerek tamamen doğal olmasından dolayı kokusunda doğallık hissedilmektedir.
Kütük balı, eski usul ilkel kovan ve yeni usul fenni kovan olarak iki farklı şekilde üretilmektedir. Eski usul üretimde, arılar ağaç kovuklarına giderek bal yaparlar. Kütük Balı da ismini buradan alır. Eski usul üretim oldukça zahmetli ve maliyetlidir. Yeni usule göre eski usul baldan daha az bal çıkar. Eski usul balın üretimi bazen iki üç yılı bulmaktadır. Bu sebeple Kütük balı üretiminde eski usul yöntemi kullananlar hayli azdır. Fakat eski usul üretilen bal, hiçbir yerleşim yeri olmayan ve insan eli değmeden üretildiği için oldukça değerlidir.
Günümüzde eski usul bal üretilirken, yaşlı ağaç gövdeleri tercih ediliyor. Bu kütük ile kovanlar hazırlanıyor ve uygun zeminlere yerleştiriliyor. Kasnak içine 1 cm kadar balmumu takılarak, arılara yol gösteriliyor. Ağustos – Eylül ayları arasında bal tamamen olgunlaşınca arılar kovandan çıkartılıyor.
Kütük balı, tamamen doğal ve insan müdahalesi içermediğinden tamamıyla bir sağlık deposudur.
Çiçek çeşitliliği en çok ve nektar yoğunluğunun en fazla olduğu bölgelerde tamamen doğal ve zahmetli bir şekilde üretilen Kütük Balı, Türkiye’nin en kaliteli ballarının üretildiği yerler olarak bilinen Hınıs-Bitlis-Pervari hattında üretilmektedir.
Üretimi tamamen doğal olan ve bir o kadar da zahmetli olan Kütük Balı’nın maliyeti diğer ballara göre daha yüksektir. Çünkü bal, hiçbir yerleşim yeri olmayan ve insan eli değmeden yapıldığı için oldukça değerlidir. Ortalama ülkemizde böyle bir balı kilosu 500-550 TL (2017 yılı için) arasında değişmektedir. Şuan 700-800 lira arasındadır.
Yaklaşık 90 – 100 gram Kütük balında 320 -350 kalori bulunmaktadır. Bir tatlı kaşığı Kütük balında ise ortalama 23 -25 kalori bulunmaktadır.
Her bal gibi Kütük Balı buzdolabına koyulmamalıdır ve oda sıcaklığında saklanmalıdır. Aksi taktirde koruyucu madde içermediğinden kristalize olabilmektedir.
Sitemizden Bitlis’in Organik Kütük Balını rahatlıkla sipariş edebilirsiniz! Sipariş için TIKLAYINIZ!
Bitlis’in Diğer Tüm Bal Çeşitlerini Web Mağazamızda bulabilirsiniz. İncelemek için TIKLAYINIZ.