ikas güvencesiyle hemen sipariş et!
ikas güvencesiyle hemen sipariş et!
ikas güvencesiyle hemen sipariş et!
Petek Balı

Petek Balı

Petek Balı nedir? Petek Balı Nasıl Yapılır?

Arıların bitki nektarı gibi maddeleri toplayıp işledikten ve depoladıktan sonra altıgen şeklindeki içi bal dolu işlenmemiş çerçevelere Petek Bal denir. Petek bal, bal çeşitlerinin ilk ve herhangi bir süzme işleminden geçirilmemiş halidir. Eğer bal mumunu ağzınızda çiğnemeyi seviyorsanız, petek balı ilk tercihiniz olmalıdır.

Arı peteklerinin genel malzemesi olan bal mumu arıların petek inşaatındaki ana malzemesidir. Bu bal mumu kovan içerisinde arılar tarafından yapılır. İlk olarak sıvı bir yapıya sahip olan bal  mumu, arıların ağzında şekil vermesi ile kovan içinde örülmeye başlar. Örme işlemini petek gözeneklerindeki balın akmaması ve işçiliğin en verimli halde olması için altıgen bir biçimde, belli bir açı ve standarda uygun yaparlar. Arılar, bal mumunun şekil almayıp pullaşmaması ve peteğin şekli bozulmaması için kovan içerisindeki sıcaklık 35 dereceye ayarlarlar. Petek inşası bittikten sonra arılar kovandan dışarıya çıkarak çeşitli bitki türleri ve çiçeklerden bazende iklim örtüsünden dolayı yörede yetişen meyve tomurcukları ve meyve köklerinden ördükleri peteğe nektar , polen ve meyve şekeri gibi maddeleri kovana taşıyarak bal üretimine başlarlar. Bal üretimi tamamlandıktan sonra yani yaklaşık 5-6 ay geçince arılar, balların dökülmemesi için peteklerin üstünü mühürlerler ve böylece bal hazır hale gelmiş olur.

Petek Balın Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde şeker bulunmamasına rağmen en doğal tatlandırıcıdır.
  • Yaraları iyileştirici özelliği bulunmaktadır. Kesik/açık yaralara sürüldüğünde deriyi iyileştirir.
  • Doğal bir antioksidandır. Bu da vücudunuzdaki zararlı maddeleri atarak daha dirençli olmanızı sağlar.
  • Antioksidanlardan biri olan kanserli hücrelere karşı koruma sağlayan polifenoller, Petek balda bulunmaktadır.
  • Temel karbonhidrat merkezidir, bu kaslar için oldukça önemlidir.
  • Bal cildi yumuşatarak ve nemlendirerek cilt üzerinde olumlu etkiler bırakır.
  • İçerisinde binlerce çiçeğin özü bulunduğundan, tüm o bitkilerin şifasının içerir
  • Mide ağrılarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemine yardımcı olur.
  • Antibakteriyel bir besindir.

Hakiki Petek Balı Nasıl Anlaşılır? Petek Balı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Petek Balı Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Alınan petek balını hakiki olup olmaması gözle görülür bir şekilde, tadından, kokusundan anlamak mümkün değildir. Baldaki katkı maddeleri, kimyasallara maruz kalıp kalmadığı yalnızca labaratuvar ortamında analiz edilerek öğrenilebilmektedir.

Fakat hakiki petek balını diğer ballardan ayıran bazı özelikler de mevcuttur. Bunlar;

  • Gerçek balın peteği çiğnendiğinde ağızda sakıza benzer bir hal almak yerine ağızda erir.
  • Gerçek petek balı, sahte ballara göre daha koyu bir kıvama sahiptir.
  • Gerçek balın kendine özel esans tarzında bir kokusu vardır. Balın kapağını açtığınızda dahi bu koku kendini gösterir.
  • Gerçek petek bal şekersizdir. Böylece çok fazla tatlı olmayan, tamamen kendine özgü, boğazı yakmayan bir tada sahiptir.
  • Hakiki petek bal, arıların toplamış olduğu çiçeklere göre farklı renklere sahip olabilirken, sahte ballar daha açık renkli bir yapıya sahiptir.
  • İçerisinde şeker bulunan sahte ballar ateşe tutulduğunda erken yanar ve kömürleşir. Fakat hakiki petek balı ateşe tutulduğunda oldukça akışkan bir yapıya sahip olur. Yani kısaca gerçek bal ateşe daha dayanıklıdır.,
  • Bir diğer ayırt edici nokta balın fiyatıdır. Hakiki petek balının, fazla emek harcandığından düşük rakamlara satılması mümkün değildir.
  • Hakiki bal kendine uygun koşullarda saklanmaz ise kristalize olarak şekerlenebilmektedir.

Petek Balı Fiyatı Ve Ücreti Ne Kadardır ?

Bir petek yani neredeyse 1 kg Organik Petek Balı fiyatı en düşük 150 tl olmak ile beraber bu fiyat 280tlye kadar yükselmektedir.

Petek Bal Nasıl Saklanır?

Petek balı, az miktarda su ve nem miktarı nedeniyle mikrop oluşumunun öner ve uzun süre bozulmadan saklanabilir. Bal saklanırken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır;

  • Bal, güneş ışığından ve fazla soğuktan korunmalı, tercihen 15-25 C serin ortamlarda saklanmalıdır. Aksi halde şekerlenme ya da kristalleşme meydana gelmektedir.
  • Bal, kesinlikle metal kaplarda saklanmamalıdır. Metal kaplar balın yapısını bozduğundan balda metal tadı kalabilir. Cam bir kavanozda saklanarak kapakları sıkıca kapatılmalıdır.
  • Bal kavanozundan tüketilecek kadar alınmalıdır.

Petek Bal Buzdolabına Konur Mu?

Bal, yapısı gereği soğuk ortamlarda kristalleşerek şeker meydana getirir ve bu sebeple buzdolabında saklamaya uygun değildir. Bal, buzdolabında muhafaza edildiğinde rengi matlaşır, petek sertleşir ve kendine özgü yapısı bozulur. Sonuç olarak bal donar.

Petek Bal Donarsa Ne Yapılır?

Bal donduğunda verilecek ilk tavsiye balı o şekilde tüketmenizdir. Bal donsa da içerisindeki besinler kendilerini korur. Fakat o şekilde tüketebileceğinizi düşünmüyorsanız yapmanız gereken 43°C geçmeyen bir ısıda balı benmari usulü yani, su dolu kabın içinde su bala temas etmeden balı eritmektir. Eritilen bal, önceki haline göre bazı besinleri kaybetmektedir.

Petek Balı Hakkında Merak Edilenler

Petek Bal Ağızda Erir Mi?

Organik Petek bal peteği kısa bir sürede ağızda erimektedir. Fakat bal peteği ağızda erimiyor sakıza benzer bir hale bürünüyorsa bal, maalesef ki parafindir yani sahtedir.

Petek Balın Balmumu Yenir Mi?

Organik petek balının petekleri arılar tarafından üretildiğinden tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Hatta oldukça faydası vardır. Özellikle petek tüketildiğinde peteğin gözlerinde kalan polen, propolis ve arısütü gibi yararlı besinleri de vücudumuza almış oluruz.

Petek Bal Alerji Yapar Mı?

Balın tüm faydalarına rağmen üretim sırasında polenin kirlenmiş olması ya da kişinin polene alerjisinin olmasından dolayı alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.

Petek Bal Neden Ekşir?

Hakiki petek balının ekşimesinin birkaç sebebi vardır. Bunlardan biri, balda bulunan mayaların balın içerisindeki şeker bileşenlerini kullanarak çoğalmasıdır. Aynı şeklide nem değeri %20’nin üzerinde olan ballarda ekşime riski oldukça yüksektir. Bu sebeple uygun yerlerde saklanmış ballar tercih edilmelidir. Balın ekşimesinin diğer nedenleri olarak, balın erken hasat edilmesi, içine su karışması gibi sıralayabiliriz.

Petek Bal Küflenir Mi?

Petek balının özellikle nemli ve tozlu ortamlarda küflenme ihtimali oldukça yüksektir.

Sitemizden Bitlis’in Organik Petek Balını rahatlıkla sipariş edebilirsiniz! Sipariş için TIKLAYINIZ!

Bitlis’in Diğer Tüm Bal Çeşitlerini Web Mağazamızda bulabilirsiniz. İncelemek için TIKLAYINIZ.